Ecuador,  Natuur

Vulkaan Chimborazo

Soms heb je dat alles qua planning perfect verloopt en de mogelijkheden volkomen op elkaar aansluiten. Dat was bij ons bezoek aan vulkaan Chimborazo het geval. Wij vonden in Riobamba een goede (en Nederlandstalige) organisatie om een mountainbike tour te boeken: Julio Verne. Toevallig hadden zich al mensen ingeschreven voor een datum naar wens, waardoor de prijs voor de hele groep omlaag ging. Julio Verne wilde ons ook oppikken vanaf onze slaapplek (30 km uit Riobamba), die toevallig langs de route lag. Tevens hadden we echt per toeval een goede deal voor de overnachting bij Booking.com. Al met al perfecte omstandigheden voor een leuk bezoekje aan de Chimborazo vulkaan.

Wat kun je doen op en rondom vulkaan Chimborazo?

Wandelingen maken

Bij ons zijn er twee opties wat betreft wandelingen bekend, maar er zijn er vast veel meer. Wij zelf hebben vanaf Refugio Carrel (4850 m) naar Refugio Whymper (5050 m) gewandeld. Vervolgens zijn we doorgewandeld naar Laguna Cóndor Cocha (5000 m). Deze wandeling was voor ons optioneel bij onze mountainbiketour. Toen wij omhoog liepen was het ontzettend bewolkt, dat risico heb je nu eenmaal. Maar (echt niet langer dan) 2 minuten krijgen wij tijdens de wandeling volledig zicht op de top van de Chimborazo (6263 m), super vet! Het zijn niet veel kilometers die je dan wandelt, maar neem de tijd en drink veel water. Zorg ook dat je al goed bent geacclimatiseerd aan de hoogte. Wij deden een uurtje over de wandeling naar boven, en uiteraard duurde de afdaling minder lang.

Een andere wandeling die ons werd aangeraden is die van Chimborazo Lodge naar Templo Machay (4700 m). Omdat ik echt traag ben op die hoogte, heb ik dat advies in de wind geslagen. Deze wandeling duurt namelijk zo’n 4 uur en je moet 700 meter stijgen en zal daarmee niet eenvoudig zijn. Mocht je deze wandeling willen doen, is overnachten bij Chimborazo Basecamp wellicht een goed idee.

Mountainbiken naar beneden

Bij ons werd deze tour goedkoper aangeboden bij ons hostel, echter hadden we dan minder informatie over de route mogelijkheden en op welk materiaal je naar beneden gaat.

De top beklimmen

Ik vind wandelingen en mountainbike trips zoals hierboven genoemd al meer dan uitdagend genoeg, maar je kunt natuurlijk ook de top bereiken van de Chimborazo vulkaan. Je kunt deze berg niet beklimmen zonder technische kennis van berg beklimmen en je moet vantevoren meerdere acclimatiserende beklimmingen (en overnachtingen) op hoogte gedaan hebben. Het zou zo’n acht tot tien uur moeten duren om omhoog te komen, en twee uur om weer omlaag te komen.

Waar kun je overnachten om de vulkaan te bezoeken?

Chimborazo Basecamp

Ik wilde altijd al in zo’n koepel overnachten en bij de vulkaan Chimborazo is dat mogelijk! Je slaapt dan op maar liefst 4000 meter en bent om de hoek van het bezoekerscentrum (8km). De dome ligt op een indrukwekkende locatie, waar je in de omgeving kunt wandelen (zoals naar Templo Machay). Verder heb je weinig in de omgeving dus zorg dat je eten mee brengt, of dat je kunt mee-eten. Het is ontzettend koud in de avond, waardoor je erg blij bent met het kacheltje en de waterkoker. De bus van Riobamba naar Guaranda komt langs het basecamp.

Villa Bonita (Riobamba)

Riobamba biedt veel tours aan naar Chimborazo, en is dus een goede optie om te overnachten. Wij sliepen in Villa Bonita tijdens ons verblijf in Riobamba. Het heeft gedeelde en privékamers en je kunt er veel contact hebben met andere reizigers.

Inti Sisa (Guamote)

Vanaf Guamote zijn er minder opties om de vulkaan te bezoeken, maar het is misschien wel een optie voor je. Vraag naar de mogelijkheden bij je accommodatie, bijvoorbeeld Inti Sisa.

Hoe kom je bij vulkaan Chimborazo?

Vanaf Riobamba

Vanuit Riobamba gaan er vanaf het Terminal Terrestre bussen naar Guaranda. In plaats van de directe route te nemen, gaan deze bussen via Chimborazo. Met deze bus kom je bij Chimborazo Basecamp, maar ook bij de ingang van het reservaat, waar je een taxi naar boven kan nemen.

Vanaf Baños

Vanuit Baños zijn er geen directe bussen naar Chimborazo. Je kan het beste een bus nemen naar Riobamba vanaf het Terminal Terrestre. Ga niet te laat, de bus naar Riobamba duurt al minimaal een uur en daarna moet je nog een goede anderhalf uur naar Chimborazo.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *