Ecuador,  Steden

VilcabambaVilcabamba is een heerlijk dorpje gelegen tussen de bergen in het zuiden van Ecuador. De naam voor het dorpje staat voor ‘heilige vallei’ en is te danken aan het uitzicht op de Mandango berg. Deze berg lijkt namelijk op een silhouet van een slapende god, aldus de Inca’s en wordt daarom als heilig beschouwd door hen. Voor veel van de bergen die een silhouet zouden hebben, heb je wat verbeeldingskracht nodig, maar bij de Mandango berg zie je het vrijwel meteen.

Vilcabamba heeft een ‘altijd lente’ klimaat en is omringd door verschillende soorten fruitbomen. De legende zegt dat hierdoor de inwoners van Vilcabamba vele malen ouder worden dan elders in de wereld. Ook de schone lucht en de beschikbaarheid van mineraalwater zou hier aan bijdragen. In het dorpje hangt een hele ontspannen sfeer en dit zou vele Amerikanen, Canadezen en Europeanen trekken om zich hier voor langere tijd te vestigen.

Met de ligging dichtbij de grens in het zuiden zou het zomaar eens je eerste ontmoeting met Ecuador kunnen zijn. Dat was in ieder geval bij ons het geval. Wij zijn vanuit Chachapoyas (Peru) via Jaén (Peru) beland in het dorpje Vilcabamba. Lees hier meer over onze reis van Chachapoyas naar Vilcabamba. Na zo’n lange rit per bus was de relaxte sfeer in het dorpje meer dan welkom.

Wat kun je doen in Vilcabamba?

Genoeg te doen in Vilcabamba, maar je kunt er ook lekker relaxen.

Niks

Laten we daar mee beginnen, want wie heeft er nu niet af en toe de behoefte om een dagje (of twee, of drie) te niksen. Slaap uit en eet een heerlijk ontbijt bij je hotel. Strijk neer langs het zwembad met een goed boek en neem af en toe een goede plons. Als kers op de taart kun je je ook nog voor een nette prijs laten masseren. Kun je deze faciliteiten niet vinden bij de overnachting van je keuze? Je kunt ook gebruik maken van de faciliteiten bij andere hotels zodat je er alsnog van kunt genieten.

Ommetje in Vilcabamba

Wil je iets actievers doen? De omgeving van Vilcabamba zit barstensvol wandelroutes. Veel hotels hebben (eigen) routes beschikbaar met verschillende moeilijkheidsgraden en tijdspannen. Wij kiezen voor een wandeling van 2-3 uur met een moeilijkheidsgraad 2 op een schaal van 5 van ons hotel Izhcayluma. We krijgen de route op papier, maar kunnen ook gewoon de rode stippen en pijlen volgen op de route. Uiteindelijk brengt de route ons binnen 6.5 km en 2,5 uur van hotel Izhcayluma naar het centrum van Vilcabamba. De wandeling is goed te doen. Het eerste uur is het omhoog wandelen, met hier en daar vlakke stukken. Vervolgens heb je een prachtig uitzicht over de Mandango berg aan de linkerkant, en het nationaal park Podocarpus aan de andere kant. Tot slot gaan we bergafwaarts en heb je een beeldschoon uitzicht over het dorpje Vilcabamba, de eindbestemming van onze wandeling.


Wandelroute met in het midden Vilcabamba


Mandango berg bewandelen

Die berg met die slapende Inca? Je kunt, net zoals wij, alleen genieten van het uitzicht kijkend naar de berg, maar je kunt de Mandango berg ook beklimmen. Volgens ons hotel doe je er met een goede conditie en fatsoenlijke wandelschoenen zo’n vier uur over. In de Lonely Planet staat echter wel een waarschuwing dat er in de laatste jaren toeristen beroofd zijn, dus vraag even aan de locals hoe de situatie is.

Podocarpus Nationaal Park bezoeken

Podocarpus Nationaal Park staat op nummer 11 van Ecuador’s Top 20 in de Lonely Planet reisgids (2018) en ligt in de buurt van Vilcabamba. Het staat bekend om de vele bomen en planten die alleen daar voorkomen, vanwege de unieke biodiversiteit. Het park is opgericht om de boom Podocarpus te beschermen, en is daar ook naar vernoemd. Deze boom is de enige oorspronkelijk voorkomende naaldboom in Ecuador. Je kunt in het park gebruik maken van verschillende wandelpaden om een indruk te krijgen van de biodiversiteit. Lees hier meer over een bezoekje aan Podocarpus Nationaal park.


Wandelen in Podocarpus Nationaal Park
Koffieplantages

Het altijd lente klimaat zorgt er ook voor dat in de buurt Vilcabamba en nabij gelegen Loja vele koffieplantages te vinden zijn. Vraag bij je hotel of hostel naar de mogelijkheden voor een coffee tour.

Paardrijden

Je kunt ook verschillende paardrijd tours doen in Vilcabamba. Ideaal voor als je het wandelen niet meer zo ziet zitten, of je gewoon dol bent op paarden. We adviseren om in je hotel te vragen naar de mogelijkheden.

Waar kun je lekker eten in Vilcabamba?

Veel van de eetgelegenheden in Vilcabamba zijn in het centrum, vooral rondom het centrale park. Maar ook hotel buiten het centrum bieden een restaurant aan voor niet-gasten, zoals hotel Izhcayluma.

UFO (United Falafel Org)

Bij dit restaurant heb je erg lekkere gerechten uit het midden-oosten. Aan de prijzige kant, maar het geld zeker waard. Als het aan Pascal gelegen had, hadden we hier iedere dag wel gegeten.

El Mexicano

Tijdens onze wandeling ( “Ommetje Vilcabamba”) kwamen we langs El Mexicano. We hadden uiteindelijk niet voldoende tijd om er ook langs te gaan, maar de reviews zijn erg goed!

Waar verblijven in Vilcabamba?

Hotel en Restaurant Izhcayluma

Wanneer je hier binnenwandelt, kom je in een paradijs zonder stress, en mét zwembad. Je overnacht er al voor 15 dollar per nacht, minimaal twee nachten. Ze hebben verschillende wandelroutes en dagtrips beschikbaar. Je kunt gebruikmaken van het restaurant voor ontbijt, lunch en diner (niet inclusief). Wij aten hier tijdens ons ontbijt Duitse pannenkoeken (die eigenlijk gewoon Nederlandse pannenkoeken zijn). Hotel Izhcayluma heeft uitgebreide informatie over hoe je er komt komen op hun website hoe je er precies moet komen vanuit allerlei plekken. Ze hebben ook een shuttle service van en naar Cuenca.

Nog meer tips voor je bezoek aan Vilcabamba

Pinnen in Vilcabamba

Bij veel restaurants en hotels kun je niet pinnen in Vilcabamba. Het dorpje heeft meerdere pinautomaten, maar deze blijken niet altijd gevuld te zijn. Het is dus verstandig om voldoende contant geld mee te nemen als je op weg bent naar Vilcabamba. Wanneer de pinautomaten wel gevuld zijn, betaal je een fee aan de bank (Banco de Loja en Banco Guayaquil).

Hoe kom je in Vilcabamba?

Hieronder lees je verschillende mogelijkheden hoe je in Vilcabamba komt. Goed om te weten is dat wanneer je er eenmaal bent, de taxi’s maar tot 9 uur ’s avonds werken.

Vanaf Cuenca (openbaar vervoer)

Als je vanuit het noorden naar Vilcabamba wilt komen, moet je altijd overstappen in Loja. Dit is dus ook het geval voor Cuenca. Vanuit Loja kan je dan op een bus naar Vilcabamba stappen.

Vanaf Cuenca (shuttle service)

Voor corona reed de shuttle dienst van hotel Izhcayluma dagelijks, op het moment van schrijven gebeurt dit zo’n 3 keer per week. Deze shuttle dienst vertrekt vanaf hostel ‘La Cigale’ in Cuenca en je kunt in het centrum van Vilcabamba afgezet worden, maar ook bij hotel Izhcayluma. De rit zou zo’n 4,5-5 uur duren en kost 20 dollar per persoon.

  • Vilcabamba – Cuenca vertrek in de ochtend
  • Cuenca – Vilcabamba vertrek in de middag
Vanaf Loja (openbaar vervoer)

Gedurende de dag rijden er verschillende bussen naar Vilcabamba vanuit de terminal in Loja. De reistijd is ongeveer 1,5 uur.

Vanaf Loja (taxi)

Je kunt een officiële taxi nemen bij het busterminal in Loja, dit zou de reistijd moeten halveren (naar 45 minuten) in vergelijking met openbaar vervoer.

Vanaf Chachapoyas, Peru (openbaar vervoer)

Zorg dat je in Chachapoyas vroeg vertrekt (niet later dan 8 uur) met een minivan naar Jaén. Vervolgens wandel je (of neem je de taxi) naar het vertrekpunt van busbedrijf Nambija. Zij vertrekken dagelijks om 13:00, reserveren is niet mogelijk. Wij kwamen na deze tocht rond 22:00-23:00 aan in Vilcabamba. Lees hier alle informatie hoe je van Peru naar Ecuador de grens over kunt naar o.a. Vilcabamba.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *