Ecuador,  Praktisch

Veiligheid

Risico op berovingen

Online en op reis zul je allerlei verhalen lezen en horen over veiligheidsissues in Ecuador. In de anderhalve maand dat wij er geweest zijn hebben we niks vervelends (op een onveilig gevoel na) meegemaakt, dus er hóéft niks te gebeuren. We zijn echter wel Nederlanders tegengekomen die ongelukkig genoeg waren en wel beroofd zijn. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk risico loopt? Een goede leidraad is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar daar staan ook zaken in die je niet kan voorkomen of die misschien wat nuance nodig hebben. Na zonsondergang de straat op gaan bijvoorbeeld is iets dat niet te voorkomen is als je ergens eten moet gaan halen. De volgende adviezen hebben wij nauw opgevolgd om het risico voor onszelf te minimaliseren:

  • Neem alleen officiële taxi’s. Onofficiële taxi’s worden soms gebruikt om mensen langs pinautomaten te rijden en onder dwang geldbedragen op te laten nemen.
  • Laat waardevolle spullen thuis als je de straat op gaat. Als wij niet naar een volgende bestemming aan het reizen waren, lagen paspoort en andere belangrijke documenten op de hotelkamer, evenals het grootste deel van het geld wat we bij hadden. Doe je een tour en heb je die van tevoren betaald? Meer dan 30 dollar per persoon ga je niet nodig hebben. Ook als je in een stad bent en souvenirs of andere dingen wil kopen: bedenk van tevoren hoeveel je ongeveer kwijt gaat zijn en neem alleen dat bedrag mee. In grote steden zoals Quito had ik (tot mijn spijt) ook overdag geen camera bij.
  • Als je dan toch waardevolle spullen meeneemt, berg ze op als je ze niet nodig hebt. Laat je camera in je tas zitten tot je een foto wil maken en stop hem daarna meteen weer weg. Overweeg ook een nektasje of iets dergelijks mee te nemen om waardevolle spullen in te bewaren.
  • Laat in grote steden in de avond alles van waarde thuis. In Quito hadden we naast het geld wat we nodig hadden voor eten en de taxi niks bij. Helemaal niks, dus ook geen telefoon. In de kleine dorpjes zou het (volgens onze hostel- en hoteleigenaren) veel veiliger zijn en is dat niet per se nodig.
  • Hou, als je met de bus gaat, je tas op je schoot. We hebben het zelf niet meegemaakt, maar het schijnt nogal eens voor te komen dat kwaadwillenden ofwel je tas open snijden en er spullen uit meenemen, ofwel de tas helemaal meenemen. Als je in de bus zit, zie je ook geen enkele Ecuadoriaan zijn of haar tas op de grond neerzetten.
  • Ben je niet zeker van de veiligheidssituatie op je bestemming? Vraag het na. Een hotel- of hosteleigenaar kan je over het algemeen wel advies geven.

Naast onze adviezen geldt natuurlijk altijd: gebruik je gezonde verstand… Als iets onveilig voelt, dan zal daar een reden voor zijn en moet je bij jezelf nagaan of het wel zo verstandig is wat je aan het doen bent.

Officiële taxi’s zijn geel (of wit met groene streep) van kleur en hebben registratienummers op de zijkant.
Drugsgeweld

Gedurende ons verblijf in Ecuador is het drugsgeweld geescaleerd tot aanslagen op voornamelijk politiedoelen. Aanleiding hiervan was de overplaatsing van gedetineerden naar andere gevangenissen om de orde in gevangenissen te herstellen. Hierna hebben drugsbendes de politie de oorlog verklaard door een aantal bomaanslagen te plegen waarbij politieagenten om het leven zijn gekomen. Dit waren doelen in Guayaquil, Santo Domingo en Esmeraldas. Laatstgenoemde is sowieso al een stad (en provincie) waar je niet heen moet willen als weldenkend mens, maar Guayaquil en Santo Domingo zijn niet per se off-limits als je Ecuador bezoekt. Dankzij het bendegeweld is er op het moment van schrijven (november 2022) een avondklok en noodtoestand in 3 provincies, te weten Guayas, Esmeraldas en Santo Domingo de los Tsachilas. Guayaquil hebben wij (net als het gros van de mensen die we tegengekomen zijn in Ecuador) niet ervaren als een prettige stad, en wij zien dan ook geen reden om daar naartoe te gaan, zeker met in het achterhoofd de aanwezige bendes en het bijbehorende geweld. Als zelfs Ecuadorianen tripjes afzeggen omdat je door Santo Domingo moet om op je bestemming te komen, weet je dat er wat speelt. Het reisadvies is op dit moment nog geel, dus ook hier geldt: pas op en gebruik je verstand.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *