Ecuador,  Steden

Riobamba


Riobamba met op de achtergrond Chimborazo.
Foto door: Dabit100 / David Torres Costales Riobamba Turismo, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia CommonsRiobamba wordt door veel reizigers overslagen, en dat is onterecht vinden wij. Eerlijk is eerlijk, wij wilden Riobamba in eerste instantie ook overslaan. Wij wilden graag van Guayaquil naar Baños reizen, maar vonden de reistijd van 7,5 uur te lang. Daarom zochten wij een leuke korte tussenstop, om de reis te breken. Riobamba zou daarom voor ons maar een korte tussenstop zijn, maar we maakten vervolgens grootse plannen en hebben drie nachten overnacht in het centrum. Uiteindelijk hebben wij in de omgeving van Riobamba (letterlijk) ons hoogtepunt van onze tijd Ecuador beleefd.

Wat kun je doen in en rondom Riobamba?

De meeste activiteiten die wij hebben beleefd tijdens onze tijd in Riobamba waren buiten de stad. In het centrum kun je je wel een middagje vermaken. Je wandelt dan bijvoorbeeld naar het 21 de Abril park waar je een uitzicht hebt over de bergen in de omgeving. Ook kun je naar het treinstation gaan, er zijn hier wat souvenirwinkeltjes en er wordt kunst tentoongesteld. Verder is de trein helaas niet meer actief in Ecuador.

Bezoek de Chimborazo vulkaan

Ecuador barst van de vulkanen, en ik wist eigenlijk niet zo goed of Chimborazo nog aan ons lijstje toegevoegd moest worden. Pascal wilde graag mountainbiken van een vulkaan, en voor deze vulkaan scheen daar veel aanbod voor te zijn. Wij zijn echt zó blij dat we de Chimborazo vulkaan hebben bezocht. Het wandelen, het mountainbiken en de overnachting op 4000 meter hadden we echt niet willen missen. Omdat we zó enthousiast zijn over deze vulkaan, hebben we er een hele blog aan gewijd.


Chimborazo


Inheems dorpje Guamote

Gaumote bevindt zich op de Panamericana snelweg tussen Cuenca en Riobamba. Het ligt op 50 kilometer afstand van Riobamba en is eenvoudig per bus te bereiken. Wij werden door onze hosteleigenaar aangeraden om naar deze markt te gaan. Er zouden vele Ecuadoriaanse bezoekers naartoe gaan in traditionele kledij. Wij deden hier boodschappen voor onze avondmaaltijd, en vervolgen daarna onze weg naar Desierto de Palmira. Lees hier meer informatie over Guamote.

Desierto de Palmira

Desierto de Palmira ligt 20 kilometer ten zuiden van Guamote. Het is een duinlandschap, wat wel iets weg heeft van de Loonse en Drunense duinen in Noord-Brabant. Het donkergekleurde zand maakte het extra bijzonder. Wij hebben er een uurtje rondgedwaald, maar ik geloof dat er ook een wandelroute is. Mocht je interesse hebben in de wandelroute, vraag er even naar bij de kiosk. Een deel van de Desierto ligt verder lopen dan je zou verwachten. Kijk dus even op Google Maps waar je allemaal naartoe wil. Er is namelijk ook een deel met licht zand op ongeveer 1,5 – 2 km wandelen vanaf de parkeerplaats.

Je kunt eenvoudig vanaf Riobamba of Cuenca een bus pakken, het ligt namelijk net zoals Guamote langs de Panamericana snelweg. Je kunt het beste uitstappen bij de ingang waar bushokjes langs de weg staan. De ingang van Desierto de Palmira is dan zo’n 10 minuutjes lopen. Entree kost een paar dollars.


Desierto de PalmiraInheems dorpje Guano

Wij wilden graag naar dit dorpje tijdens ons verblijf in Riobamba. Echter omdat het donderdag was, werd ons aangeraden om naar Guamote te gaan.

Het dorpje Guano ligt op 20 minuutjes vanaf Riobamba. Je kunt de bus pakken op station Pichincha of station New York. Een taxi moet echter vanwege de korte afstand ook niet veel kosten.

Vulkaan El Altar

Op eenzelfde afstand als Chimborazo, maar dan naar het oosten, ligt El Altar. Dit is een van de vele vulkanen in het gebied en met een hoogte van 5,319 meter is het misschien niet de grootste vulkaan in het gebied, maar wel een spectaculaire. In de caldera van El Altar, die open is aan de westkant, ligt een meer. Omdat dit meer op 4,200 meter ligt, torenen de pieken nog een goede kilometer boven je uit.

Vanuit Riobamba kun je een tour naar El Altar boeken, maar dit zijn over het algemeen meerdaagse hikes, en zijn ook zeker niet goedkoop. Wij hebben El Altar niet gedaan omdat er genoeg in de omgeving te doen is wat toegankelijker is als je niet meerdere dagen wil hiken.

Waar kun je lekker eten?

Wij vonden Riobamba in de avonden heel erg rustig, en vonden het moeilijk om leuke plekjes te vinden om te eten. Mede hierom hebben we een keer zelf gekookt.

Luca Creperie en Pizzeria

Gelegen aan park Sucre serveert dit restaurant je smakelijke (nutella) crêpes. Ook bieden ze overheerlijke pizza’s aan. Wij zijn hier twee keer heen gegaan omdat we de pizza zo lekker vonden.

Waar kun je fijn overnachten?

Villa Bonita

Villa Bonita is een hostel met zowel gedeelde als privékamers (met altijd gedeelde badkamers), inclusief ontbijt. Deze accommodatie werd ons aangeraden door een reiziger die we tegen kwamen, en we zijn zeer tevreden. Ze bieden naast laundry service en uitgebreid advies ook tours aan, zoals een fietstour vanaf de Chimborazo. Tijdens het ontbijt kun je veel andere reizigers ontmoeten. De meeste gasten zullen hier zijn vanwege de Chimborazo vulkaan.

Uniek overnachten bij Chimborazo Basecamp

Wij hebben een nachtje geslapen in een koepel van Chimborazo Basecamp op zo’n 4000 meter hoogte! De dome is aardig compleet met een privé badkamer, waterkoker en kacheltje. Die laatste twee zijn fijn, want het kan behoorlijk koud zijn zo hoog. Vanaf deze plek is het 8 kilometer naar de ingang van het park, en 15 kilometer naar Refugio Carrel. Je kunt vanaf Chimborazo Basecamp ook wandelen naar Templo Machay.

Tip: Vraag of je kunt mee-eten voor $6 of neem je eigen eten mee. Er zijn geen eetgelegenheden in de omgeving. Je komt er door de bus te nemen naar Guaranda. Vraag aan de chauffeur of hij je bij Chimborazo basecamp kan droppen.

Glamping dome bij Chimborazo Basecamp


Nog meer tips voor je bezoek aan Riobamba

Kijk of de trein rijdt

Ik las in de Lonely Planet reisgids Ecuador & the Galapagos Islands van 2018 over ‘Tren del Hiel 1’. Een toeristische trein waar je je een dagje kunt vermaken. Deze treinreis zou ook vertrekken in Riobamba. Echter ligt de organisatie ‘Tren Ecuador’ op zijn gat en is (voor zover ik weet) nergens opererend. Dus ook niet in het dorpje Alausi (Duivelsneus treinreis), daar kun je wel een leuke wandeling maken overigens. Hoe dan ook, de trein reed in ieder geval heel 2022 niet. ‘Tren Ecuador’ is een trein voor toeristen, en met corona zijn de deuren gesloten.

Nog een tussenstop tussen Cuenca en Riobamba: Alausi

Zijn Desierto de Palmira en Guamote niet wat je zoekt tussen Cuenca en Riobamba/Baños? Je kunt ook nog stoppen in Alausi, bekend om de toeristische treinrit die je kon maken. De trein rijdt niet meer, maar je kunt wel een toffe wandeling maken over het treinspoor.

Hoe kom je in Riobamba?

Vanaf Cuenca

Vanuit Cuenca zijn er meerdere maatschappijen die naar Riobamba rijden. Deze vertrekken vanaf Terminal Terrestre en de reis duurt ongeveer 5-6 uur. Vanaf Main Bus Terminal in Riobamba vertrekken de bussen naar Cuenca.

Vanaf Guayaquil

Vanaf het centrale busstation (naast het vliegveld) gaan meerdere bussen per dag in de richting van Riobamba. Er zijn maatschappijen die naar Ambato rijden en stoppen in Riobamba. Je kan op het busstation zelf kaartjes kopen voor de volgende bus. Afhankelijk van de drukte duurt het tussen de 3 en 4 uur.

Vanaf Baños

Vanaf Baños gaan er bussen met eindbestemming Riobamba. Deze vertrekken vanaf het centrale busstation en deze rijdt via de flank van de Tungurahua vulkaan (dus niet via de nieuwe weg). Als je genoeg tijd hebt, kan je nog een stop maken in Puela voor Ojo del fantasma, een combinatie van watervallen bij de Tungurahua vulkaan. Binnen 2 uur sta je in Riobamba. Er vertrekken ongeveer 6 bussen per dag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *