Ecuador,  Steden

Papallacta

Papallacta is een klein dorpje op zo’n 2 uur rijden vanaf Quito. Mede daarom is Papallacta geschikt als een daguitje, maar je kunt er natuurlijk ook een nachtje blijven slapen. Wij zijn er uiteindelijk 3 nachten geweest, verdeeld over twee momenten. Papallacta staat vooral bekend om zijn thermale baden, maar er is ook een wandelgebied op een steenworp afstand, namelijk Parque Nacional Cayambe-Coca.

Het plaatsje Papallacta werd aangeraden door een oud klasgenoot, wonend in de hoofdstad van Ecuador, en door mijn huisgenootje afkomstig uit Ecuador. De thermale baden, waar het om draait in het kleine plaatsje, zouden fijner zijn dan die in de bekende plaats Baños. Toen ik daarna las dat Papallacta vanwege de thermale baden op de nummer 8 stond in de TOP 20 van Ecuador uit de Lonely Planet, was ik helemaal enthousiast. Als je nog niet overtuigd bent: het dorpje Baños met al zijn activiteiten staat op nummer 18.

Pascal en ik zijn twee keer in Papallacta beland. Wij wilden graag de lange route van Quito naar Nueva Loja / Lago Agrio breken. Wij besloten om dit zowel op de heenweg als op de terugweg te doen, een beetje extra ontspanning kan nooit kwaad. Daarnaast is er in Papallacta nog meer te doen dan alleen weken in een warm badje.

Wat kun je doen in Papallacta?

Ontspannen in thermale baden

Met stip op nummer één staan de thermale baden van Papallacta. Papallacta telt meerdere thermale baden, en ook sommige hotels met privébaden. De grootste en meest bekende thermale baden zijn “Termas de Papallacta”, zo’n 3 kilometer ten noorden van het kleine dorpje. Zowel overdag als in de avond kun je er genieten van heerlijk warme baden (in totaal 10), met verschillende temperaturen. Wij waren er eerst in de avond, en hebben toen maar de helft van de baden ontdekt die beschikbaar waren. Toen wij in de middag gingen zagen we pas hoe groot complex is.

De openingstijden zijn van 06:00 tot 22:30 uur, maar je kan het complex maar tot 21:00 uur betreden. De kosten zijn $9, waarbij je een dollar korting krijgt als je bij je eigen hotel al boekt. Je kunt naar de thermale baden wandelen, maar ook in je hotel vragen om een taxi.

Wandelen


Parque Nacional Cayambe-Coca


‘Termas de Papallacta’ heeft ook een entree naar het wandelgebied van Parque Nacional Cayambe-Coca. Gedurende onze tijd in Ecuador zijn we niemand tegen gekomen die in Papallacta is gestopt, laat staan om er te wandelen. Gelukkig hadden wij hier wel de tijd voor, en zijn we op pad gegaan in het gebied. Er zijn verschillende wandelingen, dus je kunt het zo gek en lang maken als je wilt. Alles over Parque Nacional Cayambe-Coca vind je hier.Waar kun je lekker eten?

Mammallacta

Toen we Mammallacta hadden ontdekt, zijn we er uiteindelijk nog drie keer terug gekomen. Het is een wat duurder restaurant, maar dan heb je ook voor de verandering echt een maaltijd van kwaliteit. Verder in Papallacta is maar weinig te vinden qua goede restaurants.

Hosteria Pampallacta Termales

Hosteria Pampallacta Termales lag in de buurt van ons hotel, waarbij we er de eerste avond hebben gegeten. Ze hebben een uitgebreide kaart, waarbij ik ging voor de soep van de dag. Dat was een augurken soep, erg bijzonder en nog nooit op. Bel van tevoren eventjes of ze wel open zijn, wij hebben namelijk ook een keertje in een lege restaurantzaal gelopen roepend naar aandacht, maar het was er verdacht stil.

Waar kun je fijn overnachten?

Overnachten in Papallacta is redelijk aan de dure kant, in vergelijking met de rest van Ecuador. Onze suggesties hieronder gaan van prijzig naar betaalbaar. Zelf zijn we voor de betaalbare optie gegaan.

Termas de papallacta

In de categorie prijzig, kun je bij termas de papallacta logeren vanaf $175 per overnachting voor twee personen. Een luxe manier om de nacht door te brengen na je bezoek aan de thermale baden.

Mammallacta

Ondanks dat we hier niet hebben overnacht, zijn we hier wel drie keer langs geweest voor het restaurant. Alles in het gebouw is vooral gemaakt van hergebruikte materialen, en het eten is er goed. Je kunt hier overnachten vanaf $78 in een gewone kamer, maar voor minder kun je ook in hun unieke camper naast het gebouw overnachten.

Hotel Sol de Piedra Papallacta

Dit is veruit de meest betaalbare optie in Papallacta die wij konden vinden. Wij boeken onze accommodaties altijd laat, dus wellicht als je eerder bent heb je meer betaalbare keuzes in Papallacta. Voor $30 kun je hier een nacht blijven met twee personen, inclusief ontbijt. Soms moet je, net zoals bij andere accommodaties in Ecuador, twee keer vragen voor warm water. Het is ook erg gehorig en ik was geen fan van het ontbijt. Dat laatste ligt misschien ook aan het feit dat ik het ontbijt (ei, zoet brood, zoete yoghurt met oplos koffie) overal in Ecuador een beetje beu was. Wél helpen ze je met het bellen van een taxi en met korting voor de thermale baden.

Nog meer tips voor je bezoek aan Papallacta

Je kunt niet pinnen in Papallacta

Zorg dat je voldoende contant geld bij hebt, want je kunt geen contant geld pinnen bij een bank in Papallacta. Sommige accommodaties kun je gelukkig wel met pin betalen, maar bij lang niet alles is dit mogelijk.

Taxi’s

Bij de bushalte stonden voor ons officiële taxi’s klaar om ons naar de accommodatie te brengen. Dit kost tussen de 1-2 dollar. Ook boven, bij Termas de Papallacta, staan vaak officiële taxi’s klaar die hetzelfde vragen. Je hotel kan ook goed helpen om een officiële taxi te bellen. Als je eenmaal een rit hebt gehad, kun je ook de taxichauffeur zelf om een kaartje vragen zodat je de chauffeur kan bellen of berichten.

San Rafael Falls

Ooit de grootste waterval van Ecuador, maar nu zijn de San Rafel Falls helemaal weggevaagd. Deze watervallen wilden wij graag bezoeken, maar na wat onderzoek bestaat het helaas niet meer.

Hoe kom je in Papallacta?

Vanaf Quito

Vanaf het zuidelijke station, Terminale Terreste Quitumbe in Quito gaan verschillende bussen die langs Papallacta komen. Alle bussen die naar Tena, Coca, Baeze en Lago Agrio (Nuevo Loja) vertrekken, komen ook langs Papallacta. Er is genoeg keuze dus. De bus van Quito naar Papallacta kostte ons 7 dollar per persoon.

Goed om te weten dat al deze bussen ook langs het stadje Pifo komen (oostelijk van Quito). Omdat het soms een hele klus is om van de ene kant van Quito naar de andere kant te komen, kun je er ook voor kiezen om eerst de bus of taxi naar Pifo te nemen. Dit kan aanzienlijk reistijd schelen.

Vanaf Tena, Coca, Puyo, Baeza, Lago Agrio / Nuevo Loja

Alle bussen naar Quito vanuit Coca, Tena, Lago Agrio en Baeza komen ook langs Papallacta. Je kunt dus eenvoudig een van deze bussen nemen en uitstappen in Papallacta.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *