Ecuador,  Steden

Otavalo

In het dorpje Otavalo is het iedere dag markt, maar de markt op zaterdag spant de kroon. De markt is dan extra groot, en je kan je er dan prima een hele dag vermaken.

Wat kun je doen in Otavalo?

Otavalo wordt vaak gedaan als dagtrip vanuit Quito, maar vergis je niet; er zijn voldoende activiteiten te doen om je er een paar dagen te vermaken.

De markt bezoeken


Artisanale markt in Otavalo
Ministerio de Turismo Ecuador from Ecuador, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Zoals gezegd is de markt op zaterdag het allergrootst, maar ook op andere dagen kun je leuke dingen kopen op de markt. De markt bevat vooral producten die goed verkopen aan toeristen, maar er zijn ook kraampjes met (plastic) huis, tuin en keuken spulletjes. Een kleine greep uit het assortiment waar wij enthousiast van werden:

  • sjaals van alpacawol
  • truien, poncho’s en vesten van lama of alpacawol
  • kleurrijke dekens, tafelkleden en hangmatten
  • wollen handschoenen, mutsen
  • kunst
  • sieraden
Laguna de Cuicocha


Wandelen rond Laguna de Quicocha


Zo’n 20 km vanaf Otavalo vind je Laguna de Cuicocha. Het is net zoals Laguna Quilotoa een kratermeer, alleen is Cuicocha groter, heeft een minder hoge rand en er zijn twee eilandjes. Deze eilanden zouden vanaf een bepaald punt lijken op cavia’s, maar dat zien we niet echt terug. De eilanden worden bewoond door wilde cavia’s, dus daar zou de naam ook van komen. Je kunt een rondje wandelen over de kraterrand, dat zal zo’n 3,5 – 5 uur in beslag nemen. Wij doen hier een gedeelte van (en keren vervolgens terug). Bij iedere stap horen we iets ritselen, het zijn kleine hagedissen die snel wegschieten als je dichterbij komt. Ook al hebben we al zoveel wandelingen gemaakt, ook deze keer kan de natuur ons weer verrassen. We zien nieuwe bromelia’s en de orchideeën staan in bloei.

Je kunt bij Laguna de Cuicocha ook het water op met een motorboot. Wanneer het bootje is volgeladen, word je rond de twee eilanden gevaren. Als we in de buurt van de eilanden even stil staan, zie je lucht uit de vulkaan omhoog bubbelen naar het wateroppervlak.

Je neemt vanaf Otavalo eenvoudig een bus naar Quiroga vanaf het busstation, en vanaf daar neem je een taxi naar het meer. Als je geluk hebt staat er na je wandeling een taxi te wachten, maar telefoonnummers uitwisselen met een taxichauffeur is wel aan te raden.


Kraterrand van Laguna de Quicocha


Laguna de San Pablo

Het grootste meer van Ecuador is Laguna de San Pablo en je rijdt er voorbij wanneer je van Quito naar Otavalo rijdt. Het heeft een prachtig uitzicht op vulkaan Imbabura.

Parque Condor

Heb je nog geen wilde Andescondors kunnen spotten tijdens je wandelingen in Ecuador? Bij Parque Condor vind je allerlei geredde vogels, waaronder de beroemde Andescondors. Ze zijn woensdag tot en met zondag open en hebben een vogelshow om half 12 en om half 4. Entree bedraagt $6 voor volwassenen.

Waar kun je lekker eten?

La Taberna Bar & Grill

Niet goedkoop, maar ze weten hier zeker hoe ze vlees moeten grillen.

La Cosecha Coffee & Bakery

Heerlijke gebakjes en ontbijt bij La Cosecha.

Food plaza

Op de hoek van C. Vicente Ramon Roca en C. Quiroga vind je een klein binnenplaatsje wat vroeger een hostel was. Nu zijn op dit binnenplaatsje allerlei kleine restaurants te vinden. Het ziet er ontzettend leuk uit en wij hebben er genoten van koffie bij La Cosecha Coffee & Bakery.

Waar kun je fijn overnachten?

Hostal Curiñan

Wij verbleven drie nachten in hostal Curiñan en de eigenaars waren ontzettend vriendelijk. Wij namen steeds een taxi van $1,5 vanwege de vele honden die je onderweg kunt tegen komen, maar qua afstand kun je het overdag ook prima bewandelen.

Nog meer tips voor je bezoek aan Otavalo

Goed plannen!

Ga langs Otavalo vlak voor je terugreis naar Nederland, zodat je allerlei leuke souvenirs mee kunt nemen. Ga je aan het begin van je reis langs Otavalo, bedenk dan van te voren wat je wilt kopen. Wil je graag een trui van alpaca stof? Pak dan een trui minder in vóór je reis. Zo kunnen ook mutsen en handschoenen goed van pas komen tijdens je wandeltochten in Ecuador.

Hoe kom je in Otavalo?

Vanaf Quito

Het duurt zo’n 2 uur om van Quito naar Otavalo te komen. Vanaf Quito kun je dus gemakkelijk een dagtripje maken voor de markt. De bus naar Otavalo vertrekt vanaf Terminal Terrestre Carcelén in het noorden van Quito. Kaartjes koop je op het busstation.

Vanaf Ibarra

Het zal niet moeilijk zijn om van Ibarra naar Otavalo te komen. We hebben verschillende bussen op het busstation in Otavalo gezien die op weg gingen naar Ibarra. Het zal zo’n 30 minuten in beslag nemen.

Vanaf Ambato en Latacunga

Latacunga en Ambato liggen zuidelijk van Quito, aan de Pan-Amerikaanse weg. Je hoeft gelukkig niet door Quito om vanuit deze twee steden naar Otavalo te komen. Het busbedrijf Cita Express verbindt deze steden namelijk met elkaar, zonder te stoppen in Quito. De bus rijdt over de Pan-Amerikaanse weg vanaf Ibarra helemaal tot aan Ambato en komt daardoor niet langs het busstation van Otavalo, maar je kunt uiteraard gewoon instappen langs de Pan-Amerikaanse weg. Het kantoor van Cita Express ligt aan av. de los Sarances (ten hoogte van Banco International). Je kunt daar kaartjes kopen waardoor ze plekken voor je bezet houden.

De bustijden zoals die bij ons bekend zijn zie je hieronder. Vanaf Ibarra is het ongeveer 30 minuutjes voordat ze in Otavalo zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *