Ecuador,  Natuur

Nationaal Park Podocarpus

Nationaal Park Podocarpus staat in de top 20 van ‘Ecuador’s Top 20′ uit de Lonely Planet resigids van Ecuador & the Galápagos. Dit allemaal vanwege de biodiversiteit van het park. Naast vele verschillende planten en bomen, kun je er ook vogels en vlinders vinden. Podocarpus ligt gelegen tussen Vilcabamba, Loja en Zamura en is vanuit deze drie plaatsen ook goed te bezoeken.

Dieren en planten

Ook dieren zijn vertegenwoordigd in het nationaal park. Naast de zo’n 500 verschillende vogels is Podocarpus ook een thuis voor de bergtapir, jaguar en de brilbeer. De brilbeer is de enige berensoort met een oorsprong in Zuid-Amerika. Voor de vogels moet je, uiteraard, vroeg uit de veren. Na de vroege ochtend zijn de vogels, maar ook alle andere dieren goed verstopt en heb je weinig kans dat je ze tegenkomt. Grote kans dat je het moet doen met het fantastisch aanbod aan bomen en planten.

Het nationaal park zou maar liefst 3000 planten en boven bevatten die nergens anders te vinden zijn. Daarnaast is het ook een thuis van de ‘Podocarpus’ naaldboom, de enige in Ecuador oorspronkelijk voorkomende naalboom.

Wandelen in Nationaal Park Podocarpus

Vanaf ingang Bombuscaro is de waterval Poderosa een populaire wandeling. Vanaf ingang/refugio Cajanuma kun je verschillende wandelingen doen. Wij kozen ervoor om naar het uitkijkpunt te wandelen, met daarbij de mini wandelingen ‘Bosque Nublado’ en ‘Oso de Anteojos’ inbegrepen. Dit zou in totaal 3,5 uur moeten duren volgens het kaartje bij de ingang, maar deden er uiteindelijk maar 2 uur over (op en neer). Er is ook een hele loop van 4-5 uur, waar je na het uitkijkpunt nog verder wandelt. Je kunt er ook een tweedaagse wandeling maken ‘Lagunas del Compadre’ waarbij je dus langs verschillende meren komt.

De wandeling is o-zo groen, met hier en daar nog opvallende kleuren van verschillende bloemen. Ook zien we toffe vlinders, zoals een felblauw gekleurde vlinder en vlinders die wel doorzichtig lijken. De mini wandeling ‘Bosque Nublado’ pakken we mee op de heenweg, en ‘Oso de Anteojos’ doen we de terugweg. De eerste is een educatieve wandeling met allerlei vragen (in het Spaans) over de natuur en het nationaalpark. Na een kleine 2 kilometer komen we boven. Het was hier en daar flink omhoog klauteren, maar het uitzicht is het meer dan waard. We zoeken een mooi plekje bij het uitzicht voor onze picknick. Onze lunch bestaat uit rijstwafels met avocado en tomaat. Een lunch die we nog vaker meenemen op pad. Naar beneden is een fluitje van een cent, behalve dat je toch wel steil omlaag is. Niet alleen boven bij het uitkijkpunt heb je prachtig uitzicht, maar ook tijdens de wandeling omhoog en omlaag zijn er verschillende doorkijkjes. Op een of andere manier kan ik daar toch meer van genieten wanneer ik omlaag loop, in plaats van omhoog.

Hoe kom je in Nationaal Park Podocarpus?

Het Nationaal Park Podocarpus ligt gelegen in het zuiden van Ecuador en is een van de minst bezochte nationale parken. Het park bevindt zicht tussen Vilcabamba, Loja en Zamura en je hebt twee ingangen om het park binnen te komen. Ingang Cajanuma ligt iets onder Loja en ingang Bombuscaro ligt in de buurt van het dorpje Zamura.

Vanaf Zamura

Vanaf Zamura is het het meest handigst als je naar ingang Bombuscaro gaat. Dit is een kwartiertje rijden met de auto. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n half uur wandelen naar het controle punt.

Vanaf Loja

Vanaf Loja is het 1,5 uur rijden om naar ingang Bombuscaro te gaan, waar je daarna 30 minuten moet wandelen naar het controle punt. Dichter in de buurt is ingang Cajanuma, namelijk zon 20 minuten. Je kunt echter na dit controle punt met de auto nog 8,5 kilometer verder, helemaal naar Refugio Cajanuma. Vanaf daar kun je je wandeling starten.

Vanaf Vilcabamba

Wij bezochten Nationaal Park Podocarpus vanuit Vilcabamba en ons werd aangeraden om een taxi te nemen. De taxi bracht ons helemaal naar Refugio Cajanuma (via ingang Cajanuma). Het is gebruikelijk dat je de taxichauffeur een belletje doet wanneer je weer opgehaald wilt worden. Wij hadden echter nog geen Ecuadoriaanse simkaart en hebben een precieze tijd afgesproken met de taxichauffeur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *