Ecuador,  Natuur

Nationaal Park Cayambe-Coca

Informatie van het nationaal park Cayambe-Coca ben ik maar weinig tegengekomen toen ik me vooraf op Ecuador aan het inlezen was. Ook heb ik er geen enkele reiziger over gehoord die we tegenkwamen in de rest van het land. Pas toen we een dagje over hadden in Papallacta kwamen we op dit nationaal park uit. Ergens goed verstopt in de Lonely Planet stond dat je in de omgeving van Papallacta goed kunt wandelen. Met onze beste Spaans vroegen we onze hoteleigenaar naar meer informatie.

Het nationaal park is dus ontzettend groot en kent verschillende ingangen. Wij hebben ons verdiept in de natuur rondom Papallacta. Inmiddels zijn we op pad geweest en denken we jou goede tips te kunnen geven over deze omgeving. Wil je wat meer weten over het dorpje Papallacta, lees dan hier.

Dieren en planten


Wandelen in Nationaal park Cayambe-Coca

Het park is ontzettend groot, en wij hebben ons voornamelijk verdiept in de omgeving van Papallacta. In de buurt van Papallacta zijn drie mogelijke wandelroutes. Alle drie de routes beginnen of eindigen bij de Puesto de Control Reserva Ecológica Cayambe-Coca (checkpoint Cayambe-Coca). Het is een ontzettend mooie omgeving en wij vonden het iets weg hebben van de omgeving van nationaal park Cajas.

De rode route ‘Sendero Cascada Milagrosa’

Dit is de meest eenvoudige route en makkelijk te combineren met de andere twee routes. Het is slechts een kleine weg van het begin/einde van de oranje route en duurt zo’n 15 minuten. Wij hadden echter het beginpunt van de route niet helemaal door en liepen die gewoon voorbij. Toen we dachten de waterval bijna voorbij te lopen, hebben we het einde van de route gevonden en zijn we op en neer gelopen. Langs onderstaand bordje moet je dus wandelen voor de rode route.

Start rode route ‘Sendero Cascada Milagrosa’
De oranje route ‘Sendero Agua y Vida’

Deze route begint bij het controle punt in de buurt van Papallacta en eindigt bij Sector Las Antenas. Beide punten liggen ver uit elkaar, dus je moet van tevoren je vervoer goed op orde hebben. Wij hebben slechts een gedeelte van deze oranje route gedaan, namelijk tot laguna Baños en zijn vervolgens weer omgedraaid. Wij zijn helemaal voorbij Laguna Baños gelopen en dit kostte ons exclusief lunchpauze zo’n 2 uur, in zo’n 5 kilometer. Je kunt dit eenvoudig zo lang maken als je wilt.

De gele route ‘Sendero El Oso’

Deze route is 6,7 kilometer lang en die kun je beginnen bij het checkpoint, of bij controle punt La Virgin. Ik geloof in verband met het stijgen dat starten bij La Virgin het makkelijkste is.

Hoe kom je in nationaal park Cayambe-Coca?

De wandelroutes in dit gedeelte van nationaal park Cayambe-Coca kun je vanaf drie punten beginnen. Wijzelf zijn begonnen en geeindigd bij het checkpoint en hebben vanaf het dorpje Papallacta gereisd.

Startpunt Checkpoint Reserva Ecológica Cayambe-Coca

Vanaf Papallacta begin je het makkelijkste bij het Checkpoint Reserva Ecológica Cayambe-Coca waarbij je aan alle drie de wandelingen kunt beginnen. Je neemt dan een taxi vanuit het dorp die je over een zandweg van 5 km naar het controlepunt leidt. Zorg ook altijd dat je vervoer terug hebt. Het telefonisch bereik is beperkt, dus maak van te voren een afspraak met de taxichauffeur.

Startpunt controle punt La Virgin

Wanneer je hier wilt beginnen, kan je vanaf Papallacta iedere bus nemen richting Quito. Je vraagt de buschauffeur te stoppen bij controlepunt La Virgin, waar je uitstapt en aan de gele wandeling kunt beginnen. Je kunt uiteraard de bus vanaf Quito richting Papallacta (dit zijn de bussen naar Baeze, Coca, Lago Agrio en Tena) pakken. Zorg dat je altijd je vervoer terug hebt geregeld.

Startpunt Sector Las Antenas

Ook hier is het het makkelijkste om een taxi te regelen. Vanaf de grote weg (Quito – Papallacta) moet je nog een stuk over een zandpad, alvorens je aan de wandeling kunt beginnen. Vraag je hotel naar de mogelijkheden wat betreft vervoer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *