Ecuador,  Praktisch

Klimaat

Door het grote verschil in hoogte en ligging van verschillende delen van het land zijn er een hoop verschillende klimaten te vinden in Ecuador. Dit maakt het lastig om jezelf op voor te bereiden want in feite moet je kleren meenemen die passen bij alle Nederlandse seizoenen. Voor een paklijst verwijzen we je naar ons artikel over Wat mee te nemen. Het onderstaande plaatje laat zien welke klimaten er te vinden zijn in Ecuador (inclusief de Galapagos eilanden).Amazonegebied

In het Amazonegebied is maar één klimaat te vinden, waarbij temperaturen oplopen tot boven de 30 graden overdag, en ’s nachts de temperaturen blijven hangen rond de 22 graden. De luchtvochtigheid is er erg hoog en af en toe zijn er flinke onweersbuien. Wij zijn 5 dagen in de jungle geweest (Cuyabeno Wildlife Reserve), waarvan het één dag geregend heeft. De rest van de dagen was het zonnig of halfzonnig, erg warm en vochtig, ook ’s nachts. Je kan je hier het best op voorbereiden door luchtige kleding mee te nemen. Een korte broek en T-shirt zijn overdag erg fijn, maar in de avond zijn die praktisch onbruikbaar geworden doordat er zoveel muggen zitten. Een dunne lange broek en shirt met lange mouwen is dan wel aan te raden. Aangezien de zon overdag ook flink kan schijnen is een hoed ook een must.

Hoogland (2000+ meter)

In het hoogland zijn de verschillen in klimaat misschien wel het grootst. In een stad als Baños was het gemiddeld een graad of 22 overdag in oktober, met in de middag af en toe wat regen. Ga je echter een vulkaan op, bijvoorbeeld Chimborazo, dan komt de temperatuur al snel rond het vriespunt uit. Over het algemeen geldt dat het in de lagere delen van het hoogland warmer is dan in de hogere delen, en er overal neerslag kan vallen. Volgens het bovenstaande klimaatplaatje zou er bijna nergens in het hoogland een droog seizoen zijn, maar volgens de locals is dat anders. Vanaf december tot en met maart valt er beduidend meer regen dan in de maanden daartussen. De kans op blauwe luchten is ook kleiner van december tot en met maart, en de toppen van de vulkanen zullen dan ook nauwelijks te zien zijn. In de tijd dat wij in Ecuador waren (oktober en november) hebben we de top van Cotopaxi misschien twee keer gezien en de top van Chimborazo één keer. Onderstaande foto was deze ene keer, toen de wolken voor maar liefst 3 minuten plaats maakten voor blauwe lucht, om daarna weer de top te verhullen.


Sneeuw op Chimborazo


Omdat er in het hoogland veel verschillende weertypes op één dag passeren doe je er verstandig aan om je in laagjes te kleden. Afhankelijk van wat je gaat doen die dag kan een T-shirts (en een jas in je tas) genoeg zijn, of is een trui met een T-shirt eronder wel echt nodig. Bedenk je altijd op welke hoogte je ongeveer komt, en neem altijd iets warms mee. Het is makkelijk om laagjes uit te doen, maar kleding aan doen die je niet bij hebt lukt de meeste mensen niet. Zeker als het erg koud is kan je dan snel in de problemen komen.

Kustgebied

Aan zee

In de gebieden dicht bij de oceaan is het in het droge seizoen, tussen juni en november, over het algemeen bewolkt en niet warm. Afhankelijk van waar je zit zal de zeewatertemperatuur tussen de 20 en 26°C liggen. Dit beïnvloed uiteraard de maximum- en minimumtemperatuur. Omdat de wind over het algemeen van zee komt zal de temperatuur niet veel hoger worden dan de zeewatertemperatuur. Daarnaast is het in het droge seizoen ook bijna elke dag bewolkt. Strandweer zal je dus niet snel vinden van juni tot november. In het natte seizoen is het over het algemeen warmer, en is er ook veel meer zon te vinden. De regen valt dan in korte periodes in de middag.


Zon in Montañita
Het binnenland in

Hoe verder je het binnenland in gaat, hoe kleiner het effect van de zee wordt. Op bewolkte dagen kan het dan alsnog flink warm worden. Aan zee kan het dan 22°C zijn, 15 kilometer het binnenland in zou het dan zomaar 26°C kunnen zijn. Ook hier moet je er rekening mee houden dat het elke dag bewolkt is buiten het regenseizoen om. In gebieden met bergen kan het af en toe miezeren of heel licht regenen.

Galapagos

Het klimaat op de Galapagos wordt voornamelijk beïnvloed door de zeestromen. Voor de kust van Ecuador komen de Humboldtstroom (Humboldt current) en zuid-equatoriale stroom (south equatorial current) voor. De Humboldtstroom is koud en de zuid-equatoriale stroom is warm. Een kleine verschuiving van deze stromen betekent voor de Galapagos eilanden een andere zeewatertemperatuur, omdat de Galapagos precies op de scheiding tussen koud en warm liggen. Door de verschuiving van die stromen en de ligging midden op zee hebben de Galapagos een ander klimaat dan aan de kust van het vasteland. December tot en met mei wordt gezien als het warme seizoen. Temperaturen liggen dan tussen de 27 en 32°C en in de middag zijn er regenbuien. In het koude seizoen van juni tot en met november ligt de temperatuur tussen de 21 en 26°C en is het over het algemeen droog en bewolkt.

Zonkracht

Waar in Nederland de zonkracht (UV-index) meestal niet boven de 9 uitkomt in de zomer, is deze in Ecuador eigenlijk altijd meer dan 12 als de zon op zijn hoogst staat. Als je met een onbedekte huid loopt zal je zeer snel verbranden. Ook als het bewolkt is, kan de zon nog dusdanig sterk zijn dat je verbrandt. Smeer je dus altijd in met een zonnebrandcrème, liefst met een zo hoog mogelijke sun protection factor (SPF).

El Niño en La Niña

Ecuador ligt in het gedeelte van Zuid-Amerika dat het meest beïnvloed wordt door El Niño en La Niña. Tijdens El Niño is het oppervlaktewater in de oceaan rond de evenaar ten westen van Zuid-Amerika een aantal graden warmer dan normaal. Dit water is een stuk minder voedingsrijk dan het koudere water dat normaal aangevoerd wordt vanuit het zuiden, en dat zorgt er dan voor dat er minder vis beschikbaar is en de visserij in de problemen komt. Een ander effect is dat door het warmere water er meer water verdampt en ten gevolge daarvan valt er veel meer neerslag in de Andes en het kustgebied. Hierdoor kunnen aardverschuivingen en modderstromen ontstaan.

La Niña is in feite de omgekeerde situatie. Doordat er meer water uit diepere delen van de oceaan aan de kust naar boven stromen is het zeewater kouder dan in normale jaren. In de delen waar het tijdens El Niño veel zou regenen (waaronder Ecuador), is het dan juist erg droog.

Weerapps

Doordat er zo veel verschil zit in weertypes over korte afstanden, zijn weerapps nauwelijks te vertrouwen. Ga dus niet uit van wat Buienradar zegt, want daar klopt over het algemeen vrij weinig van. Aan de andere kant van een berg kan het compleet ander weer zijn. In het Ecuadoriaanse nieuws kun je een algemene voorspelling voor het weer vinden voor verschillende regio’s. Dit is dan in termen van meer of minder regen in de komende paar dagen en niet zoals wij gewend zijn met een maximum- en minimumtemperatuur, kans op regen, windkracht en dergelijke.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *