Ecuador,  Steden

Guayaquil

Als we de Amerikanen in onze shuttlebus (van Vilcabamba naar Cuenca) moeten geloven was Guayaquil ooit een hele fijne en bruisende stad. Daar is nu niets meer van te zien. Ons werd aangeraden om alleen tijd te besteden in Guayaquil als dat nodig was, en dan zo min mogelijk. Als vakantieganger ga je er slechts heen om enkele redenen:

  • voor je vlucht naar de Galápagos eilanden
  • om met de bus van Peru naar Ecuador te gaan
  • om over te stappen van bus

In ons geval wilden we van Puerto Lopez in Riobamba geraken. De makkelijkste manier was om dit te doen via Guayaquil. Om de reis te breken hebben we één nachtje overnacht.

Guayaquil is de grootste stad van Ecuador (já, dus zelfs groter dan de hoofdstad Quito) en beschikt over een groot vliegveld en een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse havens.


Luchtfoto van Guayaquil
JorgeAlejanDroo, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons


Wat kun je doen in Guayaquil?

Het is niet dat je absoluut niets kunt doen, er zouden verschillende gebieden van Guayaquil wél veilig zijn. Wij zijn echter niet op ontdekkingstocht gegaan in Guayaquil.

Waar kun je fijn overnachten?

Zoals aangegeven hadden wij een overnachting geboekt. Wij hebben vanaf het busstation een officiële taxi genomen naar het hotel.

Hotel Patrimonial by Greenfield

Een hotel met airco, fijne douche, prima ontbijt en een (niet verwarmd) zwembad voor een eerlijke prijs. Prima om een nachtje wat luxer te vertoeven tijdens het reizen.

Nog meer tips voor je bezoek aan Guayaquil

Bekijk het reisadvies

We raden je sowieso altijd aan om op de hoogte te zijn van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In ons geval (begin oktober ’22) betekende dit dat er een rood reisadvies was voor enkele wijken van Guayaquil. Tijdens het einde van onze reis (begin november ’22) was er onder andere in de provincie Guayas, waar Guayaquil ondervalt, een noodtoestand inclusief avondklok.

Tip: Meld je reis aan in de Reisapp van Ministerie van Buitenlandse zaken en krijg updates over de situatie van het land waar je bent.

Hoe kom je in Guayaquil?

Het busterminal Guayaquil ligt naast het vliegveld, en lijkt zelf ook erg op een vliegveld. Het is erg overzichtelijk en heeft verschillende balies waar je kaartjes kunt komen. Je hoeft op het station maar de naam van je bestemming te roepen en verschillende behulpzame Ecuadorianen leiden je naar het juiste loket.

Vanaf Cuenca

Vanaf het Terminal Terrestre van Cuenca gaan er meerdere bussen per dag naar Guayaquil. Kaartjes koop je op het busstation en kosten 8 tot 12 dollar. De rit duurt 4-5 uur en rijdt via het Parque Nacional Cajas. Dit park heeft veel meren en mooie vergezichten op 4000 meter hoogte. Bekijk ook onze blog.

Vanaf Riobamba

Riobamba heeft meerdere busterminals. Koop op de centrale busterminal een busticket voor de richting Guayaquil. Deze rit duurt ongeveer 4,5 uur en kost 8 tot 10 dollar.

Vanaf Baños

Dagelijks gaan er bussen vanuit Baños naar Guayaquil. Deze gaan vanaf Terminal Terrestre en kosten rond de 13 dollar. Het alternatief is een bus nemen naar Riobamba of Ambato en daar vandaan een bus naar Guayaquil nemen.

Vanaf Puerto Lopez

Vanuit Puerto Lopez gaan er bussen naar Guayaquil van de maatschappij Jipijapa (wat je uitspreekt als hippiehappa). Het Terminal Terrestre van Puerto Lopez ligt een stuk buiten het stadje, dus het makkelijkst is om een taxi te nemen. De taxi kost je één of twee dollar. Binnen in het station kan je je busticket kopen. De route gaat via de stad Jipijapa. De bus kost een dollar of 5, en zal minimaal 3 uur duren.

Vanaf Montañita

Vanuit Montañita gaan er meerdere bussen in de richting van Guayaquil. Er zijn directe bussen en bussen naar Santa Elena (die vaker gaan dan de directe bussen). In Santa Elena kan je dan overstappen op een bus naar Guayaquil. Het busstation in Montañita ligt langs de hoofdweg. Hier kan je een ticket halen voor de directe bus naar Guayaquil, of je kan het ticket in de bus kopen. De directe rit duurt 2,5 tot 3 uur en kost een dollar of 8.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *