Ecuador,  Steden

Guamote

Gaumote is een inheems dorpje die op donderdagen bekend staat om zijn volgepakte straten met marktverkopers en marktgangers. De marktgangers zijn vaak nog traditioneel gekleed, waardoor de gevulde straten er enorm kleurrijk zien. Guamote bevindt zich op 50 kilometer ten zuiden van Riobamba en ligt op de route van Cuenca naar Riobamba. Guamote is dus te bezoeken als je onderweg bent van Cuenca naar Riobamba, gewoon vanuit Riobamba, of op de route van Cuenca naar Baños (en je dus niet wilt stoppen in Riobamba).

Wat kun je doen in Guamote?

Bezoek de donderdag markt


Markt in Guamote


Onze hosteleigenaar in Riobamba raadde aan om deze markt te bezoeken, omdat er veel Ecuadorianen nog in traditionele klederdracht te zien zijn. Op de donderdagse markt is er van alles te zien. Wanneer je de bus uit stapt volg je ‘gewoon’ de mensen naar markt. Je hebt op de markt allerlei groente, fruit, granen, pasta en daarnaast ook nog veel non-food artikelen. Wij besloten dat we (voor het eerst) zelf wilden koken, ons hostel had immers een keuken, dus gingen we hier naar op zoek. We vonden allerlei verse ingrediënten voor onze pasta salade!

Het is een kleurrijke markt, door zijn bezoekers. De vrouwen dragen namelijk kleurrijke rokken, witte blousejes met veel franjes met daar overheen vaak een Poncho. Ze hebben ook vaak een hele kleurrijke band boven hun rok, om hun middel. Deze zijn ook te verkrijgen op de markt.

Desierto de Palmira


Desierto de Palmira


Op nog geen 20 kilometer afstand ten zuiden van Guamote ligt Desierto de Palmira. Deze locatie is echt ideaal om te combineren met de donderdagmarkt van Guamote. Desierto de Palmira is een unieke omgeving die niet zomaar ergens anders in Ecuador gaat treffen. Het is officieel geen woestijn, eerder een duin landschap. Het heeft daarom iets weg van de Loonse en Drunense duinen, maar dan met donkergekleurd zand.

Wij pakte vanuit Guamote een taxi, maar je kunt ook eenvoudig een bus van Cuenca (richting Riobamba) of een bus van Riobamba (richting Cuenca) pakken. Je moet dan uitstappen bij de ingang waar ook bushokjes staan. Vanaf de boshokjes is het zo’n 10 minuten lopen naar de ingang. Entree kost een paar dollars. Vervolgens kun je ook een sandboard kopen om van de duinen af te glijden. Bij ons was het zand nat, dus hier hebben wij niet voor gekozen.Waar kun je lekker eten?

De donderdagmarkt

Naast de vele producten die worden verkocht, heb je ook kraampjes waar je ontzettend goedkoop lunch kan kopen. Je krijg al voor enkele dollars soep met een hoofdgerecht geserveerd. Pas wel op, er kan zomaar een kippenpoot in je soep zwemmen (en dan bedoel ik het gedeelte van de kip waarmee ze op de grond lopen). Bij ons aan tafel zat een dame op leeftijd die moeite had met haar goedgevulde soep helemaal op te nemen. De kippenpoot ging netjes in een servetje mee naar huis.

Waar kun je fijn overnachten?

Inti Sisa Art & Guesthouse

Je kunt overnachten in Guamote in het Inti Sisa Art & Guesthouse. Deze plek heeft overnachtingsmogelijkheden, lunch en diner mogelijkheden en heel veel kunst en ambachtelijk gemaakt werk. Verder heeft Inti Sisa ook mogelijkheden voor kooklessen, Spaanse lessen en tours in de omgeving.

Hoe kom je in Guamote?

Gaumote bevindt zich op de Pan-Amerikaanse weg tussen Cuenca en Riobamba. Het ligt op 50 kilometer afstand van Riobamba en is eenvoudig per bus te bereiken.

Vanaf Cuenca

Vanaf Cuenca kun je iedere bus nemen die naar Riobamba, Baños of Ambato gaat. Al deze bussen zouden hier langs moeten gaan, maar check het voor je instapt altijd eventjes bij de chauffeur. Reken op zo’n 4-4,5 uur reistijd. Dit maakt Guamote de ideale tussenstop tussen je reis van Cuenca naar Baños. Het enige lastige is dat wanneer je een grote rugzak of koffer bij hebt, je deze dan ergens kwijt moet als je niet overnacht.

Zoek je nog meer tussenstops tussen Cuenca en Riobamba/Baños, wellicht is Alausi iets voor je. Voorheen bekend vanwege de trein. De trein rijdt niet meer, maar je kunt wel een wandeling maken over het treinspoor.

Vanaf Riobamba

Op donderdag rijden er vele bussen naar Guamote. Iedere bus naar Guamote zelf, of Cuenca is goed. Laat altijd aan de chauffeur of bijrijder weten waar je eruit wilt (Guamote) en houdt het zelf goed in de gaten dat je er niet voorbij rijdt. Het zou zo’n uur moeten duren. De weg terug kun je iedere bus nemen die langs de Pan-Amerikaanse weg rijdt richting Riobamba, Baños of Ambato. Wij hebben hierop zo’n 20 minuutjes moeten wachten.

Vanaf Baños

Om van Baños in Guamote te komen (of bij Desierto de Palmira) pak je de bus naar Cuenca. Deze zou zo’n 2,5-3 uur moeten duren. De weg terug kun je iedere bus pakken naar Baños of Ambato. Check voordat je instapt altijd even of hij stopt waar je graag wilt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *